August Burns Red – Guardians

You are currently viewing August Burns Red – Guardians

Χρονολογία: 2020
Συνολική Διάρκεια: 49:27
Εταιρεία: Fearless Records

Το «Guardians» είναι το ένατο άλμπουμ των Αμερικανών AUGUST BURNS RED, μια από τις πιο τίμιες και εργατικές μπάντες στον Metalcore χώρο. Σχηματίστηκαν στις αρχές του 2000 και πρωτοστάτησαν στο μελωδικό Metalcore μαζί με μπάντες όπως οι KILLSWITCH ENGAGE και AS I LAY DYING. Μπορεί να μην απολαμβάνουν τη φήμη των δυο προαναφερθεισών συγκροτημάτων, αλλά έχουν δύο υποψηφιότητες για Grammy και εκτιμώνται ιδιαιτέρως από τους οπαδούς τους καθώς παραμένουν πιστοί στον ήχο τους αλλά και στη περιορισμένη χρήση καθαρών φωνητικών – πιθανότατα ένας ανασταλτικός παράγοντας όσο αφορά την επιτυχία τους.

Το «Guardians» βρίσκει την πεντάδα από την Pennsylvania να ακούγεται φρέσκια όσο ποτέ χωρίς να καταφεύγει σε ιδιαίτερους νεωτερισμούς. Το Metalcore των AUGUST BURNS RED είναι βαρύ με τις μελωδίες να προέρχονται κυρίως από τις κιθάρες και όχι από πιασάρικα ρεφραίν. Η μπάντα εκδηλώνει με κάθε ευκαιρία την αγάπη της στο σουηδικό μελωδικό Death Metal ενώ φλερτάρει πολύ συχνά και με το Progressive Metal με τις τεχνικές ικανότητες της μπάντας να βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι το πόσο δουλεμένη είναι η κάθε σύνθεση του δίσκου σε βαθμό που δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ένα κομμάτι που να ακολουθεί την τυπική δομή κουπλέ-γέφυρα-ρεφραίν. Για παράδειγμα μπορεί ένα τραγούδι να ξεκινάει με το ρεφραίν, για να ακολουθήσει ένα blast beat που δεν θα επαναληφθεί ξανά, το κύριος μέρος να κινείται σε Thrash Metal ταχύτητες, ρεφραίν ξανά που δίνει τη σειρά του σε ένα ατμοσφαιρικό τεχνικό πέρασμα και τέλος με ένα break down. Αυτές οι διαφορετικές δομές με τις πολλαπλές αλλαγές φροντίζουν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή, ζητώντας όμως με τη σειρά τους χρόνο και προσοχή. Δεν θα πω ψέματα ότι μου πήρε μερικές ακροάσεις για να το συνηθίσω.  

Πέρα από τις καλοδουλεμένες συνθέσεις, το «Guardians» είναι γεμάτο από άγρια φωνητικά, θετικούς στίχους, εξαιρετικές μελωδικές κιθάρες, τύμπανα που αγαπούν όλες τις ταχύτητες (με ιδιαίτερη προτίμηση τις γρήγορες), ισοπεδωτικά break down (άκου για παράδειγμα τα ‘Bloodletter’ και ‘Defender’) και αρκετές επιρροές από μπάντες όπως INSOMNIUM και DARK TRANQUILLITY όπως είναι αρκετά εμφανές σε κομμάτια σαν το «Empty Heaven».

Η αρνητική πλευρά όμως του να είσαι σταθερός επί χρόνια σε αυτό που κάνεις, είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για εξέλιξη. Όσες αλλαγές και να έχουν τα τραγούδια του «Guardians», δεν είναι λίγα τα σημεία που θα τα έχεις ακούσει ξανά και ξανά στις άπειρες Metalcore κυκλοφορίες των τελευταίων είκοσι χρόνων. Επίσης η συνεχής χρήση των σκληρών φωνητικών του Jake Luhrs, ώρες ώρες μου φάνηκε λίγο μονότονη. Υπάρχουν βέβαια κάποια συνοδευτικά καθαρά φωνητικά που σπάνε αυτή τη μονοτονία, αλλά στο σύνολο τους μου ακούγονται λίγο μονοδιάστατα. Τέλος, παρόλο την εντυπωσιακή προσπάθεια του συγκροτήματος να κάνει το κάθε κομμάτι ξεχωριστό, νομίζω ότι έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του δίσκου να είναι αρκετά δυσκολοχώνευτο και να μην μένουν πολλά πράγματα στο τέλος της κάθε ακρόασης.

Η ένατη δισκογραφική δουλειά των AUGUST BURNS RED έχει κάτι λίγο για όλους, διατηρώντας μια όμορφη ισορροπία ανάμεσα στο ακραίο στοιχείο αλλά και τη μελωδία. Μπορεί να μην προσφέρει κάτι καινούργιο και να λείπουν οι εκπλήξεις, αλλά οι περιπετειώδεις αλλαγές σε κάθε κομμάτι σε συνδυασμό με το άψογο παίξιμο της μπάντας θα ικανοποιήσει εγγυημένα τους οπαδούς της αλλά και τους οπαδούς του είδους.

Βαθμολογία: 7/10
Συντάκτης: Δημήτρης Μπενετάτος
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: AUGUST BURNS RED – Επίσημη Σελίδα

This Post Has One Comment

  1. Spiros M.

    Μια μπάντα που ασχολήθηκα τον τελευταίο καιρό μαζί της . Πολύ τίμια δουλειά , θα συμφωνήσω σε όλα με τη κριτική .

Αφήστε μια απάντηση