Arch Enemy – Deceivers

You are currently viewing Arch Enemy – Deceivers

Χρονολογία: 2022
Συνολική Διάρκεια: 45:09
Εταιρεία: Century Media

Οι ARCH ENEMY επέστρεψαν, μετά από σχεδόν 5 χρόνια δισκογραφικής απουσίας (από το «Will To Power» του 2017), με πολύ ενεργή παρουσία όμως στο συναυλιακό κομμάτι, έχοντας κάνει σχεδόν 200 ζωντανές εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, ως headline ή σαν support/guest δίπλα σε τεράστια ονόματα του χώρου. Το μέγεθος αυτής της μπάντας είναι αδιαμφισβήτητο μεγάλο, καθώς έχει οπαδούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Καταρχάς, θα τολμήσω να πω οτι είχα στεναχωρηθεί με την απόσυρση της Angela Gossow από το συγκρότημα. Παρ’ όλα αυτά η Alissa έχει αποδειχθεί άξια αντικαταστάτρια πίσω από το μικρόφωνο, έχοντας πλέον εδραιωθεί και δέσει με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, με το «Deceivers» να αποτελεί τον τρίτο της δίσκο στους ARCH ENEMY (ενδέκατος συνολικά για το συγκρότημα).

Πάμε στο «ψητό» τώρα. To «Deceivers» αποτελεί ένα άλμπουμ για όλα τα γούστα καθώς περιέχει συνθέσεις με πολλά μουσικά στοιχεία, κρατώντας πάντα ψηλά το λάβαρο του μελωδικού Death Metal.

Το άλμπουμ ξεκινάει με το «Handshake With Hell» το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια του κάνει περάσματα από σχεδόν όλα τα φάσματα της μέταλ μουσικής, με καθαρά αλλά και brutal φωνητικά καθώς και αλλαγές από γρήγορο σε αργό (έως και πολύ αργό) τέμπο. Τα «Deceiver , Deceiver» και «In The Eye of The Storm» είναι δύο κλασσικά ARCH ENEMY κομμάτια τα οποία μου θυμίζουν εποχές 2003 και το άλμπουμ «Anthems Of Rebellion». Συνεχίζουμε με το «The Watcher» και Ω Θεέ μου… τι κόμματος είναι αυτός!! Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις… Επικό, συναυλιακό, ριφφάρα, ξύλο μέσα σε mosh pit, 360 μοίρες headbang σε όλη τη διάρκεια του! Δεν μπορώ να σχηματίσω ολόκληρη πρόταση απ’ ότι καταλάβατε ακούγοντας αυτό το τραγούδι… Μόνο λέξεις και συναισθήματα με κατακλύζουν. Το τέλος του είναι και η αρχή του «Poisoned Arrow» το οποίο μπαίνει αργά και μελωδικά με ηλεκτρική αλλά και κλασσική κιθάρα, κάνοντας το να ακούγεται σαν ύμνος. Συνεχίζουμε με το «Sunset Over The Empire» όπου έχει μια πιο «thrash» αισθητική και 2 σόλο, το πρώτο από τον Amott και το δεύτερο από τον Loomis όπου έχει βάλει την προσωπική του υπογραφή. Όταν το ακούσετε θα καταλάβετε.

Το «House of Mirrors» ξεκινάει με μια 80’s αισθητική και μια maiden-ική κιθαριστική μελωδία. Συνεχίζει όμως σε εντελώς διαφορετικό δρόμο, οδηγώντας τον ακροατή στην παράνοια του ανθρώπινου μυαλού. Το «Spreading Black Wings» είναι ένα τραγούδι που μιλάει για τον έκπτωτο άγγελο, έχοντας ένα πιο βαρύ και αργό τέμπο καθώς και «στοιχειωμένες» μελωδίες, με την αγάπη της Alissa για την Black Metal μουσική να είναι γνωστή εξάλλου. Να αναφέρω πως το τραγούδι αυτό είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Lars-Göran Petrov (ENTOMBED, MORBID, NIHILIST) ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 7 Μαρτίου του 2021.

Μια ανάσα ηρεμίας και αγαλλίασης  του μυαλού με το ορχηστρικό «Mourning Star» πριν περάσουμε στο «One Last Time» – άλλος ένας ύμνος, με στίχους που προκαλούν ψυχική ευεξία και σόλο που ανεβάζουν το τραγούδι ακόμα πιο ψηλά, εναρμονισμένα τέλεια με το ρεφρέν. Το άλμπουμ κλείνει με το «Exiled From Earth», ένα εξίσου κλασσικό ARCH ENEMY τραγούδι, σκοτεινό και μελωδικό.

Ανακεφαλαιώνοντας, εδώ έχουμε μια πολύ καλή δουλειά από τους Σουηδούς που μας δείχνουν ότι με κάθε κυκλοφορία κάνουν πρόοδο. Προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία και δίνοντας πάντα στο ακροατή το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το «Deceivers» δεν είναι αριστούργημα, δεν είναι όμως και άσχημο. Είναι ένας αρκετά καλός δίσκος με πολύ ωραία δομή, σκοτεινός, μελωδικός αλλά ταυτόχρονα και ωμός. Είναι ένας δίσκος που φέρει την υπογραφή των ARCH ENEMY από την αρχή μέχρι το τέλος. Όσες φορές και να τον ακούσεις πάντα θα βρίσκεις κάτι καινούριο.

Αν έπρεπε να εκφράσω ένα παράπονο προς την μπάντα αυτό θα ήταν να αξιοποιηθεί λίγο περισσότερο ο Jeff Loomis. Εντάξει, καλώς ή κακώς ο Chris Amott έφυγε. Έχεις όμως στη φαρέτρα σου έναν από τους σημαντικότερους κιθαρίστες του σύγχρονου Progressive Metal. Δώσε του λίγη δημιουργική ελευθερία….

Βαθμολογία: 8/10
Συντάκτης: Μάριος Τσαμπάζογλου
Διαδικτυακός Σύνδεσμος: ARCH ENEMY – Επίσημη Σελίδα

Αφήστε μια απάντηση